Министерството на външните работи на България определи като унизително и недопустимо

...
Министерството на външните работи на България определи като унизително и недопустимо
Коментари Харесай

Външно за честванията на Гоце Делчев: Отношението на С. Македония е унизително и недопустимо - Общество

Министерството на външните работи на България определи като унизително и неприемливо по отношение на българския народ и Република България днешното отношение на ръководещите в Северна Македония при честванията по случай 151-годишнината от рождението на Гоце Делчев. Това разгласи в публична позиция на уеб страницата си външното ведомство на България.

" В интервала след 1991 година Република България поредно показва откровено предпочитание за развиване на добросъседски връзки с Република Северна Македония. След подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие през 2017 година бе открита процедура за взаимно отбелязване на исторически персони от общата ни история, какъвто без подозрение е и Георги (Гоце) Николов Делчев ", показват от министерството.

" За страдание, отбелязването на 151-ата годишнина от неговото рождение не способства за надграждане на двустранните връзки сред София и Скопие. С надълбоко страдание установяваме, че 4 февруари 2023 година ще влезе в историята като датата, на която управляващите в Северна Македония, по извънредно неубедителни аргументи и в нарушаване на авансово дадените уверения, не позволиха отдаването на респект към делото и живота на Делчев от страна на български жители. Министерството на външните работи дефинира днешното отношение на ръководещите в Северна Македония като унизително и неприемливо по отношение на българския народ и Република България ", се споделя в позицията на Министерство на външните работи.

От министерството показват, че оценят сходни дейности като несъблюдение на поетия ангажимент за обезпечаване на безконтролен достъп на всички доброжелателни жители, искащи да отдадат респект пред паметта на огромния бунтовник. " Това, наред с нежеланието за общо полагане на венци от делегациите на България и Северна Македония, съставлява оттегляне от откритите положителни практики и ерозира напъните на Република България, ориентирани към подсилване на добросъседството ", показват от Министерство на външните работи.

" Днес дейностите на управляващите в Северна Македония нанесоха съществени вреди на процеса на възобновяване на доверието, макар напъните на министър-председателя Гълъб Донев, който в комплицирана обстановка инициира развой на деескалация и на заместител министър-председателя по публичния ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който посети Скопие точно с тази цел на 30 януари т.г., както и днешната му аудиенция ", смятат още от министерството.

В известието се прецизира също, че информацията, с която разполага Министерство на външните работи е, че на гранично-пропускателните пунктове от македонска страна българските жители не са били допускани с часове на територията на Северна Македония заради причини от техническо естество. " В следствие част от българските жители са получили публични отводи да влязат на територията на прилежащата ни страна, а други са се завърнали заради продължителните часове на изчакване. Сред засегнатите от тези рестриктивни ограничения има и публицисти, по отношение на които е било употребявано основанието за „ опасност за публичния ред, национална сигурност, публично здраве или за интернационалните връзки на Република Северна Македония “, написа още в позицията.

" Има информация за упражнено принуждение от страна на граничните управляващи на Северна Македония. Същевременно в Скопие беше изработен извънредно неочакван, само че несполучлив опит да се ограничи числеността на българската публична делегация по време на нейното поклонение в църквата „ Св. Спас ", споделят също от Министерство на външните работи.

От известието оказва се, че министърът на външните работи Николай Милков е провел диалог с посланика на Северна Македония в София Агнеза Руси с искане за интервенция и възобновяване на свободата на придвижване. " Същият въпрос неведнъж беше повдиган в Скопие от заместител министър-председателя и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. За следващ път констатирахме, че заявките и уверенията, които получихме от представители на управляващите в Северна Македония не отговаряха на ситуацията на терен. Този метод по никакъв метод не способства за воденето на градивен и доброжелателен разговор ", показват от Министерство на външните работи.

Във връзка с изявленията в медиите за арестувани български жители, Посолството на Република България в Скопие се обърна по формален път към локалните управляващи с искане за спомагателна информация, макар че такава информация следваше да бъде изпратена неотложно от управляващите в Северна Македония. Същите се чака да бъдат съдени по бърза процедура, осведомят също от ведомството.

Министерството на външните работи насочва апел към засегнатите български жители, които са получили писмен отвод за влизане на територията на Северна Македония, да дават тази информация до министерството за предприемане на нужните дейности по дипломатически път и информиране на интернационалните ни сътрудници, се споделя в позицията.

" Напомняме, че свободното придвижване на хора е измежду главните правила на действие на Европейски Съюз. Нещо повече, това е съответна мярка за подсилване на добросъседските връзки. При нужда България е подготвена да окаже и техническа помощ за гарантиране на безпроблемно действие на Граничен контролно-пропусквателен пункт ", показват от Министерство на външните работи.

" За одобряването на добросъседски връзки са нужни най-малкото два откровени колегата. Все по-трудно е в държанието на управляващите в Скопие да разпознаем действително предпочитание за построяването на нужното за това доверие, другарство и съдействие ", разясняват още от министерството.

По-рано през днешния ден делегация от България, водена от вицепремиера и министър на вътрешните работи на България Иван Демерджиев, постави венци на гроба на Гоце Делчев в църквата „ Св. Спас ” в Скопие. Пред публицисти той удостовери, че доста български жители са били възпрепятствани да се включват в отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР